Per segon any consecutiu s’organitzen les Jornades de Biodiversitat Urbana a Tarragona, una trobada que reuneix a persones expertes en medi ambient, biodiversitat i sostenibilitat per tractar temes relacionats amb la conservació de la natura i les espècies amb les quals convivim a la ciutat.
Aquestes segones Jornades es celebren del 9 al 27 d’octubre, el tret de sortida és una jornada tècnica que dura tot el dia i es duu a terme al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port (no cal inscriure’s). El dimecres 9 d’octubre a les 9:30 comença la primera xerrada de la mà d’en Nacho Garcia, coordinador del projecte Pennatus, que parlarà de les àligues calçades urbanes.
La jornada continuarà amb una sèrie de ponències que abordaran temes tan interessants com el falcó pelegrí, la tortuga babaua i les colònies de ballesters, així com la biodiversitat en entorns urbans, amb un focus especial en les papallones i els ratpenats. Experts i organitzacions de referència compartiran els seus coneixements i experiències, com ara Ferran Aguilar, Txiqui López, Raül Aymí de l’Institut Català d’Ornitologia, Antonio de la Torre de la URV, Xavier Llopart de l’Ajuntament de Tarragona, Eduardo Soler de Limonium i Carles Flaquer del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
A la tarda, la jornada continuarà amb un tema clau en la conservació urbana: el gat domèstic com a espècie invasora. A les 16:30 h, tindrà lloc un debat científic i una taula rodona on s’analitzarà la gestió dels gats assilvestrats i els problemes ecològics que generen. En aquest debat participaran experts com Ariadna Sanglas del CREAF, Oriol Millán d’Arba Litoral, Carlos Cabido de l’Asociación de Herpetología Española i Alberto Perelló de l’Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC/CSIC-UCLM-JCCM).
A les 18:00 h, els autors Jaume Marlés i Pau Cardellach Lliso presentaran la seva nova obra, la Guia de les plantes urbanes dels Països Catalans, una obra essencial per als amants de la botànica urbana. I per acabar, a les 19:00 h, el naturalista i fotògraf Ferran Aguilar presentarà el projecte d’exposició BioPort: biodiversitat al Port de Tarragona, que posa en relleu la riquesa natural en aquest entorn industrial.
Les II Jornades de Biodiversitat Urbana continuen els caps de setmana 12-13, 19-20 i 26-27 d’octubre amb 6 activitats gratuïtes d’educació ambiental dirigides a tots els públics, des de la descoberta dels arbres de la nostra ciutat fins l’observació d’aus marines en golondrina.
Sobre aquestes activitats hi ha més informació a la pàgina web del Port i s’han de reservar escrivint un correu a museuport@porttarragona.cat o trucant a 977 259 434.
Aquest esdeveniment està organitzat també per la Universitat Rovira i Virgili i el Port de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Medi Ambient.
Us hi esperem!